Befogadás-örökbefogadás…Melyiket választod? Mi a különbség?



Honlapunkon (www.nyulemento.blogspot.hu) és a „Nyúlmentés-Bunny Rescue” közösségi facebook oldalunkon sokszor jelenik meg, hogy nyuszi örökbefogadható, esetleg nyuszi befogadható. Ezzel a rövid cikkel szeretnénk segíteni megmagyarázni, megérteni a kettő közötti különbséget, hogy mindenki számára világos és jól érthető legyen, mert a kettő nem ugyanazt jelenti.
1.       Rengeteg nyuszi van, aki BEFOGADHATÓ. Ezekben az esetekben a nyuszi az eredeti helyén, tehát a jelenlegi tulajdonosánál, gazdijánál várja az új családját, aki befogadja. Ha egy ilyen hirdetést látsz, ahol a nyuszi képe alatt az szerepel, hogy befogadható, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem a mentéssel, hanem a jelenlegi tulajdonossal fogod tudni megbeszélni a további teendőket.  

példa:
BEFOGADHATÓ nyuszi
A nyuszi nincs a mentés gondozásában, érdeklődni lehet XY-nál a következő telfonszámon: 06/.. ………, vagy emailben.

Ebben az esetben a Nyúlmentés dolga „csak” annyi, hogy felvilágosítja a jelenlegi tulajdonost, hogy a nyuszi érdekében hogyan és milyen kérdésekkel szűrje meg az új gazdi jelölteket, továbbá elkészíti a nyuszi adatlapját és közzéteszi, illetve tartja a kapcsolatot a jelenlegi tulajdonossal és nyomon követi a nyuszi sorsát egészen a befogadás (új helyre kerülés) megvalósulásáig. Ezekben az esetekben tehát a jelenlegi gazdi választ a nyuszkónak új családot! Aki pedig befogad egy nyuszit, mindenképpen kérdezzen meg minden lényeges dolgot a régi gazditól!

2.       Örökbefogadás
Az örökbefogadás lényege, hogy már a Nyúlmentés gondozásában lévő nyuszik egyikét szeretnéd örökbefogadni, tehát biztosíthatunk arról, hogy minden fontos információt a rendelkezésedre bocsátunk a nyuszi egészségi állapotát (karantén letöltöttsége, oltás, fogak, ismert betegségek, orvosi előírások, stb…) és viselkedését illetően. 
A mentés gondozásában lévő minden nyuszi oltott (vagy oltási programja elkezdődött) és szakszerű orvosi ellátásban részesült, valamint karanténozott. Örökbefogadáskor az ezeket tanúsító okmányokat az új gazdinak átadjuk (oltási könyv, orvosi papírok)!
Biztos lehetsz benne, hogy nem titkolunk el semmilyen orvosi betegséget, mert célunk nem az, hogy minél hamarabb gazdit találjanak! Mindenkori célunk az, hogy a nyuszi biztonságos és szerető új családhoz kerüljön, ezért ennek érdekében a választjuk ki a legmegfelelőbbet a jelentkezők közül. Sokszor ér minket az a vád, hogy nagyon lassú a folyamat, sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a nyuszik gazdira találjanak. Ennek oka a fentiek miatt adódhat, tehát: karanténozás, orvosi ellátás, gazdi kiválasztása. Aki komolyan gondolja az örökbefogadást, annak megéri várni, mert ezek a nyuszik nagyon hálásak és szeretnivalóak tudnak lenni.
A Nyúlmentés minden esetben Örökbefogadási Szerződéssel és hasznos tanácsokkal, útmutatókkal bocsájtja útjára az örökbeadott nyuszit és sorsát mindenkor nyomonköveti, továbbá mindig segítjük az új gazdit és ezzel a nyuszit is, bármilyen problémával fordul hozzánk és megtisztel bizalmával.



példa: Ralph örökbefogadható
Ebben az esetben a nyuszi a Nyúlmentés gondozásában van, a Nyúlmentéssel kell felvenni a kapcsolatot a további teendők érdekében

Szerző: Kovács Zsuzsanna
1.       kép: Törpapa (Don Carlos)
2.       kép: Ralph