Hasznos tanácsok nyuszik téli tartásához



Lassan közeleg a hidegebb idő, és a nyusziknak is fel kell erre készülniük. Ezért a legjobb, hogy ha már most elkezded hozzá szoktatni a hűvösebb levegőhöz. 

Eleinte napi pár órára hagyd kint csak a nyuszit, majd egy- egy éjszakára. Szoktasd fokozatosan a hideghez. A lényeg, hogy legyen a nyuszinak egy házikója, sok- sok szalmával kibélelve, hogy el tudjon bújni a hideg elől. 

Szélvédett, nem huzatos helyre kell tenni a kinti kertecet, mert sajnos a huzatot és a szelet rosszul bírjak, az egészségük megszenvedi. Hűvösebb idő esetén érdemes bebugyolálni a ketrec 2-3 oldalát pokróccal, esetleg alulról is pokrócot tenni. 

Ne felejtsd el védeni az eső, illetve más állatok, ragadozók ellen. Sajnos több esetben fordult mar elő, hogy róka, vagy menyét utat ásott a ketrec alatt. 

A nagyon hideg, csípős éjszakákon pedig ne hagyd kint, ha megoldható, vidd be ismét a házba. Figyeld mindig a nyuszit, és ha remeg vagy látod, hogy fázik, vidd melegebb helyre. 

 

A vizét ellenőrizd, hogy ne fagyjon be. Ez is nagyon fontos, és hogy ha zöldséget kap enni, az se fagyjon meg. Illetve ilyenkor több, nagyobb tápértékű élelem is kell, hogy megfelelő tartalékot tudjon kiépíteni.
Esténként meleg vizes palackot is tehetsz be a kinti ketrecébe. Ha fázik, oda fog bújni.

Szerző: Kovács Zsuzsanna