Útmutató nyuszik összeszoktatásához



Semmi sem aranyosabb, mint amikor két nyuszit látsz puszilkodni, vagy elterülni egymáson. Ekkor teljesen boldogok, hogy egymás társaságában lehetnek. A nyuszik társas lények, párokban, csoportokban élnek. Annak ellenére, hogy szeretnek nyuszi társaságban lenni, nem teheted csak úgy be őket egy ketrecbe, várva azt, hogy azonnal jól kijönnek egymással. A nyusziknak, mint ahogyan az embereknek is, meg kell ismerniük egymást először. A találkozások alatt a nyuszik megtanulnak bízni egymásban és alkalmanként szerelembe is esnek. Mivel minden párosítás különböző, ezért nincs is egy fix, berögződött út vagy megoldás, amit követnünk kell, de ebből a cikkből megtudod, hogy milyen stílusban és milyen technikákkal lehet elősegíteni, hogy egymás társává váljanak.Azt viszont már az elején le kell szögeznünk, hogy az összeszoktatást akkor próbáljuk csak meg, ha mindkét nyuszink már legalább egy hónapja ivartalanított. Persze, hallunk olyan szerencsés kivételt, mikor két nyuszi összeszoktatható úgy, hogy csak az egyik van ivartalanítva,- esetleg anya és lánya kapcsolat, amikor egyik sincs- de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez csak nagyon elvétve fordul elő, szinte alig. Ne kísérletezzünk ezzel, mert valóban nagyon elhanyagolható százalékban igaz ez, szinte olyan, mint a fehér holló.

Mi az, ami várható

Néhány összeszoktatás eléggé könnyű, míg egyesek nehezek. Igazából bármilyen két nyuszi összeszoktatható, de sok esetben a stressz miatt nem érdemes erőltetni. A nyuszik ritkán esnek szerelembe az első látásra, de a közömbösség az épp elég az első találkozás alkalmával. Ez azt jelenti, hogy felmérik egymást és próbálják kitalálni, hogy bízhatnak-e a másikban. A könnyű összeszoktatások 2-3 hétig tartanak, míg a nehezebb esetek 3-4 hónapot is igénybe vehetnek. Kivételesen nehéz esetben akár fél évig is eltarthat. Ehhez a feladathoz nem csak idő és elkötelezettség, hanem még egy ketrec, megfelelő hely vagy tér és rengeteg türelem szükséges.
Csakúgy, mint az emberek, minden nyuszi és minden párosítás különböző. Éppen ezért nincsenek rögzített lépések, melyeken végig kellene menni. Inkább elmagyarázom a dolgokat és különböző lehetőségeket, amit ki kell próbálni. Az egyik dolog lehet működik egy adott szituációban, de könnyen hibás lehet egy másikban. Ez a cikk  megpróbálja elmagyarázni a különböző megközelítéseket és hogy hogyan olvass a nyuszi viselkedéséből. Neked kell megtalálnod azt az utat, ami neked a legjobban fog működni.
Amikor egy nyuszi párt összeszoktatni próbálsz, légyszíves legyél türelmes és elkötelezett. Nagyon könnyen elcsüggedhetünk és feladhatjuk azt gondolva, hogy ez sosem fog sikerülni, 3 nap múlva aztán lehet, hogy minden nagyszerűen megy. Ez nem olyan dolog, ami már eldőlt vagy készen van, de meg kell törni egy sorozatot. Rengeteg hívást kapok emberektől, azzal a problémával, hogy a nyuszik nem érdeklődnek egymás iránt, aztán pár nap múlva ismét felhívnak azzal a hírrel, hogy teljesen egymásba szerettek.

Meg fog-e változni a nyuszim?

Nagyon sok ember azt képzeli, hogy a nyuszi megváltozik, ha kap egy játszótársat. A válasz igen, természetesen. Minden szituáció különböző, tehát nem tudom megmondani, mi fog történni a nyusziddal, de azt tudom, hogy biztosan boldogabb lesz.
Ha egy olyan nyuszid van, aki barátságos veled, akkor barátságos is marad. Ők szeretik az emberi figyelmet. Ha a nyuszid félénk, és az új nyuszi vágyik az emberi figyelemre, akkor könnyen előfordulhat, hogy a nyuszid utánozni fogja a kis jövevényt és erőt merít a másik példájából. Ha úgy látja, hogy ez nem ijesztő a másik nyuszi számára, akkor valószínűleg nem is lehet olyan rossz.
Amíg egy társ néha segít megnyílni nyuszinknak, az ellenkezője is előfordulhat. A félénk nyuszi, aki társat kapott, eldöntheti magában, hogy ő arra koncentrál inkább, hogy kiépítse ezt az új kapcsolatot. Idővel a nyuszid barátságosabb lesz, de ez kicsit tovább tarthat. Azt viszont szeretném hangsúlyozni, hogy még sosem láttam olyat, hogy egy barátságos nyuszi elveszítse az érdeklődését az emberi társa iránt. Ha a nyuszi egyszer megszeret, mindig is szeretni fog.
Sokan azt állítják, hogy egy nyuszi kevésbé lesz bánatos, ha van egy társa. Nem unatkoznak annyit és tartalmasabban töltik el az idejüket. Bár ez igaz néhány esetben, hogy a nyuszik tanulhatnak egymástól jót, de láttam már olyat is, hogy megtanítják egymást a rossz szokásaikra. Hazy, az egyik nyuszim, aki szeretett kaparni, szerelmes lett Hershey-be, aki sosem kapart. Egy nap megláttam, hogy mind a ketten egy sarokban vannak- először ástak külön, majd együtt ismételték. Biztosan állíthatom, hogy Hershey, aki addig nem ásott, megtanult ásni Hazy-től és hamarosan sokkal intenzívebben ásott, mint Hazy vala is tette. Majom módjára leutánozta. Lehet, hogy kevésbé lesznek problémások, hogy boldogabbak lesznek, de az is lehet, hogy felveszik egymás rossz szokásait.
Minden eset különböző. Azt tudom mondani, hogy a nyuszid boldogabb, lehet hogy barátságosabb és kevésbé magányos lesz, de nem garantálható semmi ezek közül.

Vizsgáld meg a tényezőket

Hacsak egészségügyi okok miatt nem lehetetlen, mindkét nyuszit szükséges ivartalanítani mielőtt bemutatjuk őket egymásnak. Miután nem zavarják már a hormonok, a bakok párzási ösztöne nem lesz annyira erős. Úgy gondolom, hogy egy hónappal az ivartalanítás után érdemes őket bemutatni egymásnak, mikor már a hormonok nagy része kiürült a szervezetükből, és már nem túlzottan fognak érdeklődni egymás iránt. Ha már ivartalanítva lettek, várjunk legalább három hetet a tökéletes egészségi állapot visszanyerése érdekében, nehogy a csatározások belső sérülésekhez vezessenek.
Mielőtt a másik nyuszit hazahoznád, ki kell alakítani a lakhatását és a szoktatási területet. Átmenetileg szükséged lesz egy másik ketrecre is az új nyuszi számára, egy helyre a ketrec számára, valahol a jelenlegi nyuszid környezetében. Ezen kívül keresned kell még egy semleges helyet a házadban, ahol megtörténhet a bemutatkozás.
Győződj meg róla, hogy mind a két nyuszi egészséges. Az összeszoktatási folyamat tele van streszszel és ha valamelyik nyuszidnak egészségügyi problémája van, akkor könnyen felszínre törhet. Ha a nyuszidnak pasteurella fertőzése, vagy szívproblémája van, akkor az összeszoktatást csak akkor javaslom, ha az nagyon egyszerű és gyorsan eléred a célod.

A pajtás kiválasztása

A legjobb társ a nyuszidnak egy olyan, aki után érdeklődik, és ez fordítva is igaz. Más szavakkal, hagyd, hogy a nyuszid válasszon. Nekik kifejezetten vannak kedvenceik és az összeszoktatás könnyebb lesz, ha rám hallgatsz. Tehát, a nyuszidat magaddal kell vinned társat választani és hagyni neki, hogy többel is megismerkedhessen. Egy tapasztalt segítő könnyen értelmezi a jeleket.
Készülj fel előre az összeszoktatás napjaira. Szükséged lesz egy pici semleges területre. Erre az emberek kifutókat, fürdőszobát, vagy előszobát használnak. Meg kell előznöd mindenféle harcot, amihez szükséged lesz egy vízzel töltött palackra is, aminek szórófeje van, abban az esetben, ha le kellene őket locsolni. Használj kesztyűt, vagy régi cipőt is húzhatsz a kezedre, amivel elkerülheted, hogy megsérülj. Ha elkezdenek harcolni, vakon haraphatnak és nem veszik észre, hogy ott a kezed (igen, nekem is vannak sérüléseim). Legvégül, ne tegyél wc-t a semleges területre, nehogy valamelyik a saját területének érezze azt.
Bár az előző bekezdésben említettem a harcot, soha ne hagyd, hogy ez megtörténjen. Ha az agresszió bármely jelét látod - fülek 45 fokban hátracsapva- válaszd el a nyuszikat.Ez valószínűleg nem lesz egy jó meccs. Ügyeljünk arra, hogy megértsük a különbséget dominancia és az agresszió között. A dominancia jele gyakran a megmászás, ami teljesen normális. Azonban, én finoman eltolom a domináns nyuszit azon az oldalon, ahol megpróbál mászni. A másik nyúl lehet, hogy alázatos, de akkor is irritálhatja, ha a megmászás túl sokáig tart. Mind a hímek és nőstények is mászhatnak a másik nyuszira.
Helyezd a nyuszikat a semleges kifutóba és figyeld meg őket. Ha nem tetszenek egymásnak, harcolni fognak, ha viszont érdeklődek egymás iránt, akkor lehet, hogy közömbösen fognak viselkedni egymás iránt. Anyira sokszor hallom, hogy „ők figyelmen kívül hagyják egymást”. Ez jó jel elsőre! Nyúlként kommunikálnak, amit mi nem értünk, de ők próbálják kitalálni, hogy bízhatnak-e a másikban. Megközelíthetik egymást és így beszippantják a másik illatát. Ritkán fogod látni a fésülés jeleit ilyen kezdeti szakaszban. Néha felfedezheted, hogy a nyuszid izgatott. Nézd meg az erre utaló jeleket. Ha a nyuszik néhány méter távolságra vannak egymástól, de esznek, tisztálkodnak, elfekszenek, akkor nyilvánvalóan nem érzik fenyegetésnek a másik nyúl jelenlétét, és ez jó jel!
A nyuszi, akinek pajtást keresünk, találkozzon több nyuszival is. Ha már ez megtörtént, akkor képes leszel észrevenni azokat a jeleket is, melyek mgmutatják, hogyan állnak egymással kapcsolatban. Azt a nyuszit válaszd, amelyikkel úgy tűnik, hogy közömbösek egymás számára.
Sokan kérdezik, hogy számít-e az összeszoktatásnál a nyuszi fajtája, mérete, kora. Ezek a kérdések,- „Ha törpe nyuszim van, törpe társ is kell neki?”- elég gyakoriak. Az az igazság, hogy a nyuszikat ez nem érdekli. Van olyan nyuszi párunk ahol egy közel 5 kilós nyuszinak 1,5 kg-os párja van, ez egy kosorrú és törpe rex társítás. Meglepődnél, ha tudnád, hogy az emberek milyen gyakran gondolják azt, hogy ha kistermetű nyuszijuk van, akkor nagyot nem vehetnek mellé, mert a nagy megsebesítheti a picit. De gyakran a kisebbek az agresszorok! Úgy tűnik a tulajdonosoknak több problémájuk van ezzel, mint a nyusziknak.
A nyuszik neme az egy másik kérdés. A legtöbb párunk fiú-lány és ezt a párosítást próbálnám a helyedben először. Ha nincs szerencséd ebben a párosításban, kipróbálhatod még az azonos neműek párosítását is (lány-lány, fiú-fiú). Természetesen mindig ivartalanított nyuszikról beszélünk ebben a cikkben.
A kor néha szokott számítani. A legvalószínűbb, ha úgy érünk el biztos társítást, ha minél fiatalabb nyusziknál próbáljuk. A fiatal nyuszikat azért könnyebb társítani, mert még nem is olyan rég párokban éltek (együtt a családdal). Habár, miután a hormonjaik néha harcra kényszerítették őket, el kellett választanunk őket egymástól, ált. 2-3 hónapos korukban, és egyedül tartani őket kb. 9- 10 hónapos korukig (ivartalanításig). Viszont a kor már nem számít, ha a nyuszik idősebbek. Összeszoktathatsz egy 8 éves nyuszit is egy 3 évessel.
Természetesen létezik olyan eset is, mikor a szomszédunk talál egy nyuszit, magához veszi és azt szeretné, ha barátok lennének. Ez mindenkivel előfordulhat. Tehát próbáld meg társítani a nyuszikat és reméljük, hogy szeretni fogják egymást.

Amikor hazaviszed az új nyuszit

Legyen két ketreced elkészítve egymás mellett, kb. 2,5 cm-re egymástól. Nagyon fontos a távolság megtartása, mert a nyuszik megpróbálhatják megsebesíteni a másikat a rácson keresztül. Nagyon sok nyuszinak van emiatt sebhely a száján. Ugyanabba a szobába kell tenned őket, hogy tudjanak egymással kommunikálni. A wc-iket gyakran a ketrecük két legtávolabbi sarkaiba teszem, minél távolabb a másik ketrecétől. Az ételüket pedig tipikusan arra a helyre tedd, ahol a legközelebb lehetnek egymáshoz. Az evés olyan szociális tevékenység, mely arra kényszeríti őket, hogy egymás közelében legyenek. Végül, minden éjszakára cseréld fel a ketrecüket. Így elkezdik használni egymás élőhelyét, megszokják a másik szagát és nem lesznek túlzottan területvédők egyik ketrecben sem.
Ha már látod, hogy a nyuszi hamarosan meg fog változni, vagy már megváltozott, akkor minden rendben van és élhetnek szomszédként még néhány hétig. Ez elég időt ad nekik ahhoz, hogy megszokják egymást az összeszoktatás előtt. Győződj meg róla, hogy az ivartalanítás után, a sebgyógyulásnak és a hormonok kiürülésének is elég időt adtál, mielőtt még elkezded őket összeszoktatni.

Előzd meg a harcot

Szeretném hangsúlyozni, hogy legjobb tudásunk szerint mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne hagyjuk a nyuszikat soha harcolni. Ez az, amit legelőször szeretnék  tisztázni. Ha tapasztalatlan vagy a nyulakban, akkor nehezebb olvasni ezekből a jeleketből és balesetek történhetnek. Ezért mindig azt mondom, hogy legyen nálunk egy vizes szórófejes  palack, vastag kesztyű vagy régi cipő. Fontos, hogy állj készenlétben abban az esetben, ha harcolni kezdenek. Ahogy az idő telik,úgy leszel képes te is értelmezni a nyúl viselkedését.
Keresd azokat a jeleket, amikor a nyuszi támadni készül. Tipikus eset, mikor a fülüket hátrahúzzák 45 fokos szögben. Mit csinálnak a farkukkal? Ha megemeli a farkát, akkor támadni fog. Amikor a nyuszi ezt csinálja, mondd neki, hogy szépen, és told el őket pár cm távolságra egymástól. Ne feledd- fülek hátracsapva 45 fokban, farok megemelve azt jelenti, hogy a nyúl támadásra kész.
Van olyan nyúl is, amelyik el fog futni és ez felvillanyozza a másik nyuszit. Ennek a jelei könnyen olvashatóak, de gyorsan fel kell tartóztatni. Néhány üldözés lehet normális, ekkor az egyik elkezdheti üldözni és felmászik rá. Ez a dominancia jele. Végül van olyan nyúl is, aki lefekszik és próbálja ártatlannak mutatni magát, de elfordíthatja a fejét, és gyorsan harap. Ezeket a legnehezebb megállítani, bár kevésbé valószínű, hogy mindegyik próbálkozás harcba torkollik. A nyúl szeméből kell kiolvasnod a gondolatait.

Elkezdeni az összeszoktatást

Keress egy kicsi, semleges helyet a lakásodban, amit a nyuszid nem használt. Ez lehet a fürdőkád, egy elkerített terület a folyosón, vagy egy kifutó egy semleges szobában. Legyenek a felszereléseid készen- vizes palack, kesztyű, vagy régi cipő. Tedd a nyuszikat a semleges területre és nézd őket. Könnyebb, ha jelen van még egy ember rajtad kívül-egyik a vizes palackkal, másik a kesztyűvel, vagy cipővel. Ha az egyik nyuszi bántja a másikat, azonnal locsold le vízzel és különítsd el. Az elkülönítés alatt azt értem, hogy kb. fél méteres távolságra egymástól- nem vagyok azon az állásponton, hogy visszamenjenek a ketreceikbe. Tudom, hogy sok ember nem szereti lelocsolni kedvencét vízzel, de elkerülhetetlen, hogy megelőzzük, ill. minimalizáljuk bármilyen támadást. Az összeszoktatás egyik leglényegesebb eleme a bizalom-a nyusziknak meg kell tanulniuk bízni egymásban. A hosszabb és gyakoribb harcok épp az ellenkező irányba fognak mutatni és megtanítják a nyuszikat arra, hogy óvatosak legyenek egymással. Nem említve a baleseteket, sérüléseket, sose hagyj két nyulat verekedni.
Azt ajánlom, hogy első alkalommal hagyd a nyuszikat együtt 15-30 percet, függően attól, hogy hogyan alakul a dolog. Ha minden rendben megy, hagyd őket fél órára együtt. Egy normál hétköznap azt javaslom, hogy egyszer találkozzanak. A hétvégén pedig megpróbálhatod 2-3 alkalommal, akár öszesen 6-8 órát is. Ha a „randevú” rendben zajlik, folyamatosan növelheted az együtt eltöltött idejüket.

A folyamat jelei

Amikor a nyuszik találkoznak, az összeszoktatás egyes különböző szakaszaiba lépnek. Egyesek gyűlölni fogják egymást első látásra, mások közömbösek lesznek. Alkalmanként egymáshoz simulnak, vagy mosdatják egymást. Meg kell értenünk őket, az aktuális jeleiket és arra az útra terelni őket, mely a szeretehez vezet.
Nagyon fontos aspektusa az összeszoktatásnak, hogy tudjuk, a nyuszik éppen melyik állapotban vannak. Ha a nyuszijaid eleinte harcoltak, de most közömbösséget mutatnak, az azt jelenti, hogy előre léptek. Ha eddig közömbösek voltak egymás iránt, de most megint túlzott érdeklődést mutatnak, akkor sajnos visszaléptek a kezdeti állapotok felé. Sajnos, néha a visszalépés is előfordulhat. Értelmezned kell azokat a finom jeleket, ahogyan ők kommunikálnak.
Míg a nyulak úgy tűnik, közömbösek egymás számára, az igazság az, hogy a méregetik egymást, hogy eldönthessék, bízhatnak-e a másikban. Ezt láthatod, ha megfigyeled a nyulakat. Lehet, hogy 2-3 méterre fekszenek egymástól. Ha nem érdekelné őket a másik, akkor nem csinálnák ezt. Ők is félénkek, kíváncsiak, de még nem teljesen bíznak egymásban. Mindannyian láttuk, hogy az emberek is nehezen szavaznak bizalmat a másiknak, ugyan így vannak a nyuszik is! Idővel észre fogod venni, a tér közöttük lecsökken, és végül egymás mellett fognak aludni.
Ha a nyulak épp nincsenek kölcsönhatásban, figyelj meg más jeleket. Nyugodtnak tűnnek-e? Mosdatják-e önmagukat? Ugrálnak-e, mint normális esetben? Ha igen, akkor nem érzékeli a másik nyulat fenyegetésként.
Ha a nyuszik kíváncsiak egymásra, akkor szimatolni kezdik egymást. Az egyik lehajthatja a fejét, nyalogatást kérve. A másik lehet, hogy gyengéden az arcát fogja nyalogatni. Ezek a kapcsolatok általában rövidek, lehet, hogy kevesebb, mint 30 másodpercig tartanak. Ez már a kapcsolat kezdete és kitűnő jel. Amint a bizalom folyamatosan kifejlődik, ezen pillanatok időtartama megnövekszik., aztán már egymást fogják ápolni. Az első találkozások alkalmával, a nyuszik feszültnek tűnhetnek, de később felengednek. Az ápolás első jelei durvának tűnhetnek, mintha rágná, vagy szelíden harapná a másik haját.
Amikor már pozitív jeleket is látsz- vagy ha már jól érzik magukat a közös kifutóban (de még nem volt közöttük társas viszony), vagy ha annyira szerencsés vagy, hogy már láttál ápolgatást, akkor fokozatosan növelheted az együtt eltöltött idejüket és helyet, amit használhatnak. Pl. 1-2 óráról növeld 3 órára azt az időt, amit együtt tölthetnek. Amikor már pár órát képesek együtt lenni, akkor már beteheted őket egy nagyobb szobába, ahol játszhatnak és futkározhatnak együtt. Ez kitűnő idő arra, hogy már a sarok wc-ket is betedd számukra és etesd meg őket. Ösztönösen tudnod kell, hogy mikor jön el a következő lépés. Ez már a bizalmi faktor-azt fogod érezni, hogy napról napra jobban bízol bennük.
Ez első pár alkalommal folyamatosan légy ott velük. Ezek után már érezni fogod, ha kiszaladhatsz a konyhába egy italt keverni. Pár alkalom után érzed, ha már nem szükséges folyton velük lenned, de maradj hallótávolságon belül. Egy bizonyos pontnál pedig meg fogod érezni, hogy már nem szükséges folyton velük lenned.
Mint ahogyan a legtöbb dolog az életben, az összeszoktatásnak sincs egy előre elrendelt, vagy eltervezett vonala. Gyakran fogod látni, hogy a dolgok jól alakulnak, ezt követően pedig ismét rosszabbak. Mindazonáltal, ha az összeszoktatás időtartamban túl hoszúnak is tűnik, ne csüggedj el. Szokványos, hogy számodra úgy tűnik, a dolgok visszaléptek a megvalósulás mezején, amikor egy következő fázisba próbálsz lépni- több időt adsz nekik együtt, nagyobb területre teszed őket, ahol játszhatnak, vagy ha az első alkalommal bemehetnek a régi nyuszi  birodalmába.

Megtenni a következő lépést

Amikor meglátod a folyamat első pozitív jeleit, a legelső dolog, amit meg kell tenned, hogy fokozatosan növeled az időt, amit együtt tölthetnek. Ezután pár órát együtt lehetnek, majd beteheted őket egy nagyob területre, lehetőleg még mindig semleges legyen.
Ha már több órát is képesek együtt eltölteni, keresd a ragaszkodás, a szeretet jeleit. Egymás mellett pihennek-e? Ápolgatják-e egymást? Amikor ezeket is látod, és már rengeteg időt töltenek együtt, beteheted őket közösen az első nyuszi életterületére (vagy egy olyan helyre, ami a közös területük lesz, ha boldog pár lesznek). Ha sikeresek a közös területen, hagyd őket hadd játszanak egymással. Pár sikeres nap után (a közös játszóhelyen) már a ketrecbe is beteheted együtt őket. Az az idő, amit együtt töltenek a közös játszóhelyen, arányos lesz azzal az idő-intervallummal, amit a folyamat többi fázisában töltenek. Ha az összeszoktatás gyorsan  lejátszódik, akkor csak pár napot vesz igénybe. Ha nem vagy túl szerencsés, akkor egyes fázisok akár egy hónapig is eltarthatnak. Nos, lehet hogy ez a fázis is egy hónapot fog igénybe venni.
Ne felejtsd el, hogy ha sürgeted őket, akkor azzal könnyen visszaesést érhetsz el. De reméljük ez nem fog bekövetkezni. Ha a dolgok nem mennek könnyedén, próbálj meg néhány trükköt a lent felsoroltakból.
Amikor értékeled, hogy hogyan szoknak össze a nyuszik, hol jársz az összeszoktatásban, fontos felismerni, hogy ami működhet egyes embereknél, lehet másnál nem. Ezért az alábbiakban adok pár ötletet, amiket kipróbálhatsz. Ha működik a tipp, tartsd meg és használd, ha nem, akkor vesd el és próbálj meg másik módot, utat. Bár, ha valami az adott pillanatban nem működik, nem feltétlenül jelenti azt, hogy soha többé nem próbálhatod ki. Lehet ugyanez a módszer működni fog 1 vagy 2 hónap múva.

Egymásra mászás

A kapcsolat a nyusziknál nem mindig jár együtt a partnerséggel. Néha előfordul, hogy a nyuszi dominánsként viselkedik, máskor meg teljesen barátságosan. Ha az egyik nyuszi megpróbálja alfaként (domináns) megalapozni pozícióját, ekkor tipikusan azt látod, hogy próbálja megmászni a társát. A domináns nyuszi lehet kicsit főnökösködő, és megpróbálja megkergetni a másikat. Egy példa erre a viselkedésre: a domináns nyuszi gyengéden megcsípi az alárendelt nyuszit, tudatva, hogy menjen onnan, mert az ő helyén fekszik. A kapcsolat minden pár esetében különböző, néhányan közel vannak az igazi párkapcsolathoz, kölcsönös adok-kapok alapokon. Más kapcsolatok eléggé aránytalanok.A bak ill. a nőstény nyuszik egyaránt megmászhatják egymást. Rengeteg kapcsolatban a nő a domináns, főnökösködve a pajtás nyuszin.
Ha az egyik nyuszi felmászik a másikra, akkor gyengéden erőt fejtek ki az alázatosra és gyengéd stílusban beszéllek hozzájuk. Hagyom, hogy rámásszon kb. 10-20 másodpercre, majd gyengéden eltolom a domináns nyuszit. Ezzel elkedvetlenítem az újbóli mászástól pár perc erejéig. Azért hagyom, hogy hadd másszon röviden, mert az valamennyire a domináns érzést váltja ki belőle. Bár, ha ezt túl sokáig hagyod folytatódni, akkor az alázatosabb nyuszi idegesé válik és megpróbálhatja megsebesíteni potenciális pajtását, ezzel tudatva, hogy ennyi elég volt.
Ez a mászás folytonos lehet a kapcsolat első pár napjában. Az első hét után aztán tipikusan le szokott csökkenni. Egyes nyuszik ezek után soha nem másznak újra, míg mások alkalmanként megkísérlik. Esetleg láthatod azt is, hogy a megmászás újra feltűnik, ha a nyuszikat új helyre költözteted, vagy ha egy harmadik nyulat éreznek meg. (szagolnak) Ekkor azt fogák érezni, hogy meg kell újítaniuk a rangsort.
Egy dolog, amire nagyon figyelned kell, hogy sose hagyd a fiú nyuszit, hogy a másikat az arcánál mássza meg. A nősténynek ilyenkor esélye adódik, hogy bántalmazza és leszakítsa a nemi szervét. Bár ez elég ritka, azért ismerek olyan esetet, amikor ez megtörtént, ezért el kell venni a bakok kedvét az arcba mászástól.

Egy helyben toporgás

Néha úgy tűnik, hogy a nyuszik felrúgják az eddig olyan jól bevésődött dolgokat és nem halad előre az összeszoktatás. Kidolgoztak egy kölcsönös megállapodást az együttélésre, de be kell avatkoznod, és jó útra terelned őket. Kavard fel az állóvizet- próbáld ki az alábbi trüköket. Próbálj ki különböző helyszínt, próbálj kisebb, vagy próbálj nagyobb kifutót. Próbálj túljárni az eszükön. Ha mindkét nyuszi kedveli a banánt, akkor tegyél pici darabkát a szőrükbe, a fülük közé. Ettől majd meg fognak őrülni és megpróbálják lenyalni egymásról. Az egyik azt fogja hinni, hogy a másik ápolgatja a szőrét. Néha gyengéden elő kell segíteni a dolgokat a cél elérése érdekében.

Stresszelés, stressz hatások az összeszoktatásért

Sok ember stresszeli a nyuszikat, hogy az összeszoktatást buzdítsa. Ha az összeszoktatás jól megy, nem látom semmi okát, hogy stresszeljük őket. Habár, ha harcolnak, akkor akár ez a stressz is segíthet összehozni őket.  A stressz mögötti elképzelés az, hogy már félni fognak a harctól is és ez a fejetlenség támogatja őket abban, hogy együtt maradjanak. Ha egyszer elkezdik támogatni egymást, elkezdhetnek azon gondolkodni, hogy ez a cimboraság nem is olyan rossz dolog.
A legtöbb nyuszi nem szereti az autós utazást. Ezért a legjobb, ha van 2 ember-az egyik vezet, a másik ül a hátsó ülésen a nyuszikkal. Vegyél egy kartondobozt, attól függően, hogy mekkorák a nyuszik. A papírdobozok előnyt élveznek most, mert le tudod venni a tetejüket, vagy éppen eleve nyitottak és be tudsz nyúlni megfogni a nyuszit, ha probléma adódna. Jegyezd meg: nem ajánlok kartondobozt semmilyen más tevékenységre, pl. orvoshoz vinni a nyuszit, stb. Ezekben a szituációkban állatoknak való szállítódobozt használj. Tehát beteszed a nyuszikat a dobozba, majd így az autóba. Ha már a doboz a kocsiban van, kinyitod a tetejét. A söfőrnek az autóban már készenlétben kell állnia, miközben te ezt csinálod. Autókázzatok kb. 20-30 percet. A rémült nyusziknak össze kellene bújniuk. Hagyd békén őket és beszélj nyugodt hangon hozzájuk. Jegyezd meg: van pár nyuszi, aki nem fél az autó úttól. Ez a technika velük nem fog működni.
Ha egyedül vagy, vagy esetleg nem akarsz vezetni, akkor bevetheted a mosógépedet. Állítsd a mosógépet centrifuga üzemmódba. Vigyázz! A legkisebb fokozatra állítsd! Tedd a nyuszikat egy dobozba, vagy a szennyestartóba és tedd őket a mosógép tetejére. A mosógép működése megijeszti őket és ezért össze kell, hogy bújjanak.
A harmadik alternatíva a stresszeléses módszerhez, a porszívózás. Tedd a nyuszikat egy kicsi kifutóba, vagy egy nagyobb dobozba és kezdj el porszívózni körölöttük. Ebben az esetben is két ember jelenlétét javaslom- az egyik porszívózzon, a másik legyen a nyuszikkal.
Az első alkalom után, amikor stresszelve lettek, visszatettem őket a ketreceikbe. Majd a második, vagy harmadik alkalom után azonnal betettem őket a semleges területre és hagytam, hogy 15-30 percet együtt lehessenek. Amikor megérkeznek és elmúlik a stresszhatás, remélhetőleg elkezdenek megbízni egymásban. Ahogy az idő telik, növelheted a stressz utáni együtt töltött időtartamot. Ha egyszer már el tudnak tölteni együtt egy jó órát egy semleges kifutóban, a következő alkalommal meg lehet próbálni betenni őket ide mindenféle stresszhatás nélkül.

Trükkök

Te vagy a főnök!:hozzáállással hosszadalmas lehet az összeszoktatás.Le kell velük tisztázni, hogy ÉN vagyok a főnök. Nem csak ezt, hanem azt is, hogy én sokkal csökönyösebb vagyok, mint ők, ezért lehet, hogy ők jól ki fognak jönni egymással. A nyusziknak vannak puszilkodási szokásaik, melyen alapjait a domináns fél határozza meg. Te vagy a főnyúl. A legtöbb ember, aki gondban van a nyuszik összeszoktatásával, általában nagyon béketűrő és félénk. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy aggresszívnak kell lenned, csak hogy meg kell változnod. Ezzel a tudattal a fejemben mondom mindig a nyusziknak, hogy nem kell szeretniük egymást, de civilizáltan kell viselkedni és a harc nem elfogadott! Természetesen, ha egyszer elkezdtek civilizáltan viselkedni egymással, általában szerelembe is esnek.
Ketrec csere: ketrecet cserélni jó taktika. Ez arra ösztönzi a nyulakat, hogy egymás illatával együtt éljenek és segít elfogadni mind a két ketrecet, mint potenciális otthont. Minden egyes nap élőhelyet kellene cserélniük.
Banán a fejen: Nagyon sok nyuszi szereti a banánt. Néha pici mennyiséget tegyünk a füleik közé a fejükre. Mivel imádják az ízét, megpróbálják lenyalni a potenciális pajti fejéről, aki azt hiszi, hogy ő éppen szeretgetve van. Ez fogja bátorítani a mosdatásra és annak elfogadására.
Időn kívül: Az öszeszoktatási folyamat egy bizonyos pontján gyakran eltekintek a játszó időtől (tehát nem játszanak külön –külön) és meghagyom ezt az időt összeszoktatási időnek. Így nem tudnak játszani anélkül, hogy a másik nyuszi jelen ne lenne. A legtöbb nyuszi a játékidejét a ketrecen kívül szereti eltölteni, így megtanulnak „normálisan” viselkedni a másik nyuszival.
Megbeszélni velük a dolgokat: Amikor már tudnak egymásról, megbeszélem velük a dolgokat. Meglepett lennél, ha tudnád, hogy figyelnek. „Hans jó nyuszi lesz most”…”Jack, ne bántsd”…”Sasha, ne mássz rá, jó kislány vagy”. Mindig kommentálom és ők meghallgatnak.
Zöldségek etetése: Az evés egy társas viselkedési forma a nyulaknál. Ráadásul, őszintén szólva, a nyuszik imádnak enni. Adj nekik pici zöldet és hagyd őket boldogan együtt enni.
Változatos helyek: Ha azt érzed, hogy egy helyben toporogsz és nem halad előre az összeszoktatás folyamata, akkor javaslom változatosabb helyek kipróbálását. Ezt elérheted azzal, hogy elviszed őket egy barátod házába egy órára, vagy egy új emeletre viszed őket a saját házadon belül, ahol ezelőtt még nem jártak. Ezt kombinálhatod a stresszelős módszerrel is. Pl. autózás egy idegen helyre, ami olyan stressz faktor számukra, hogy kölcsönös kapcsolatot alakítanak ki az idegen házban egymással.
A fürdőszobát gyakran használják, mint semleges területet, ezeknek általában jó a mérete, és a nyuszik nem időznek itt. A nyuszik tudják, hogy ez a hely a házban van és nincsenek messze a saját területüktől. Az esetek többségében ez eléggé semleges, de néhány esetben jobb, ha ellátogatsz egy barátod házába. Ha van olyan barátod, akinek a házában össze tudod szoktatni őket, akkor az igazán egy semleges terület. Ennek másik előnye, hogy az ismeretlen helyen a nyuszik egymást figyelik, támogatást várva. Ez ugye már elég bizlmas?  A semleges terület ilyen szinten ritkán szükséges, mégis hasznos lehet, ha nehezen megy az összeszoktatás. A semlegesség ilyen szintje ritkán szükséges.
Erőltetett közelség: Gyakran megfogom a két nyuszit és leteszem őket egymás mellé. Egyik kezemet a hátukon tartom, ezzel üzenve, hogy maradjanak ott, ahol vannak. A másik kezemmel gyengéden megérintem őket az orruknál. Ekkor ellazulnak és élvezik a figyelmet és közben együtt vannak a másik nyuszival is. Remélhetőleg így felismerik, hogy kellemesen elvannak, és kevésbé érzik magukat fenyegetve.

 Harcolj a harc ellen

Nagyon fontos, hogy ne hagyd a nyuszikat harcolni és tegyél meg mindent annak érdekében, hogy megelőzd ezt. Habár lehet, hogy egy agresszív viselkedés vagy egy szerencsétlen harc segít megérteni az agresszív viselkedés különböző jeleit. A harc legrosszabb típusa az „én gyűlöllek” típusú. Ilyenkor a nyuszi a támadás kifejezett céljával áll hozzá a dologhoz. Gyakran a fülek 45 fokos szögben hátralapítva és a farok felcsapva a tipikus jele annak, hogy nem szeretik egymást és harcolni fognak. Amikor ez történik, javaslom a stresszelős módszereket kipróbálni. Ha viszont még nem választottál társad a nyuszidnak, akkor ez a típusú nyuszi nem jó választás, keress tovább. A harc másik típusa a csatározás, ami kiteljesedhet egy harcban is. Ilyenkor több a tennivaló az összeszoktatással, mint csak egy csipkelődő típusnál.
A bakok és a nőstények is rámászhatnak egymásra. Ez nem a szexuális érdeklődés miatt van, hanem inkább a dominancia jele. A domináns rá fog mászni az alázatosabbra. Nos, ha mind a két nyuszid domináns akar lenni, akkor eltaszítja a másikat magától és megpróbál ő rámászni. Ilyenkor megpróbálhatják megsebesíteni is a másikat, üzenve ezzel, hogy „állj le!” Ez könnyen harcba torkollhat a két nyuszinál, mivel egyik sem akar megalázkodni. Ha van egy pici megérzésem, hogy melyik lesz a domináns, megpróbálom nyugtatgatni azt a nyuszit, aki nem akar alárendelt lenni, gyengéden beszélve hozzájuk, míg a másik nyuszi rámászik. Pár alkalmas mászás után elhessegetem a domináns nyuszit másfelé. Ez egy kompromisszumos megoldás- hagyd a domináns nyuszit párszor, de ne túl sokszor.
A haladás útján
Gyakran az a legjobb hozzáállás, ha elő akarjuk segíteni az eredményt. Egy nap, amikor nem érdekel, hogy bent kell lennem a lakásban, felállítok egy kifutót a nappaliban.  A felszerelést (vizes palack, kesztyű, cipő) már készenlétben tartom. Beteszek egy jó filmet a lejátszóba és a nyuszikat berakom a kifutóba. Ott hagyom őket a nap folyamán a kifutóban és lespriccelem őket minden egyes alkalommal, mikor az agresszió jeleit látom. Bent kell, hogy maradjanak a kifutóban. Hamarabb vagy később- igazából később - de feladják harcolási elképzeléseiket és csak duzzogni fognak.
A duzzogás után, az egyik nyuszi alárendelt viszonyba szeretné tudni a másikat, ezért újra megkísérelhetnek harcolni, vagy elkezdhetik elfogadni egymást. Végső soron pedig elérik a nem könnyű fegyverszünetet és megteremtik a békés együttélést. Ha már nap nap után azt érzem, hogy nem szeretnek harcolni, beteszem a kifutót a hálószobámba és hagyom, hogy ott töltsék az éjszakát. Ha mégis elkezdenek bírkózni, felébredek 
és megállítom őket.

Jelzések

A nyúltelepeken, nyuszi családokban vagy esetleg egy lakásban élő nyulak (nem összeszoktatottakról beszélünk) jeleket hagynak azzal, hogy szétszórják bogyóikat. Ezt sokszor félreértelmezik és megkérdőjelezik a nyuszik szobatisztaságát, mivel úgy tűnik, hogy elvesztették azt. Amikor ez megtörténik, ki kell értékelni a jeleket. Ha van egy babakapud (ezt általában a lépcsők elé helyezik, hogy a baba ne másszon fel), válaszd szét ezzel a két nyulat. Ezek után ne lepődj meg, ha a kapu mindkét oldalán meglepetésekre bukkansz. A jelek mindkét fél részéről előfordulhatnak az elválasztó kapu közelében. Ez előfordulhat akár a kifutó teljes területén is, ha megérzik a másik illatát a környezetükben. Amikor megkezded az összeszoktatást, a nyuszikáid is érezni fogják egymást, hiába két elkülönített helyen vannak, jelezni fognak egymás ellen. Ha a pár már összeszokott, ez a szokás viszont elmúlik.
Öszefoglalva, minél több (nem összeszoktatott) nyuszid van a lakásban, annál több jelre számíthatsz. Ha viszont összeszoktatod a magányos nyuszikat, ezek a jelek meg kellene, hogy szűnjenek és lehet, hogy sosem fogsz újra találkozni velük.

Jegyzet

Mondhatjuk, hogy nagyon sok tényező befolyásolhatja a nyuszik összeszokását. Egy tapasztalt ember, aki már számos esetben részt vett ebben, könnyen olvas a jelekből, egy-egy adott szituációban és tudja, hogy melyik módszert alkalmazza a cél gyorsabb eléréséhez. Egy átlagos ember kevés összeszoktatást csinál, de remélhetőleg ez a cikk ad némi támpontot, hogy mire vigyázz különböző helyzetekben és mire kell figyelned. A legfontosabb dolog a bizalom és a hozzáállás. Ha elhiszed, hogy képes vagy megcsinálni, meg is fogod!

eredeti címe:Love Match: A Guide to Bonding Your Rabbit
szerző: Suzanne Smith , forrás: House Rabbit Network
fordította: Kovács Zsuzsanna