Örökbefogadási Irányelv és Eljárás



Az Első Nyúlmentő Alapítvány kizárólag leinformált és jó körülmények közé adja örökbe a nyuszikat (előnyt élvez a benti tartás minden esetben). 

Figyelem! Alapítványunk nem szabadulni akar az állatoktól, hanem biztonságban, megfelelő gazdánál szeretné tudni minden védencét. Ezért gondosan megválogatjuk, hova adunk nyuszit. Mivel ez időigényes lehet, türelmedet kérjük!

Ha érdekel egy-, vagy két nyuszi örökbefogadása, az általános eljárás a következő:
  1. Interjúzást emailben (nyulmentes@gmail.com) és/vagy a Nyúlmentés-Bunny Rescue közösségi oldalunkon privát üzenetben folytatjuk, az írásosság megőrzése érdekében.     Ha már volt nyuszid, akkor is érdekel minket, milyen elképzelésed vannak tartásáról. Ennek megismeréséhez kérdőívet használunk, melynek kitöltése után kérdezünk még pár dolgot. Nincs miért aggódnod akkor sem ha még nem volt nyuszid. Ilyenkor alapvetően van egy beszélgetés, ahol megbeszéljük, hogy milyen érzés, amikor egy nyúllal kell megosztanod az otthonod. Azt szeretnénk, hogy ismerd meg és tanuld meg, hogyan kell helyesen gondozni egy nyuszit, és minden szempontból lásd a kötelezettséget, ami egy nyuszi tartásával jár. Nézzünk szembe a tényekkel: előfordulhat, hogy örökbefogadsz egy nyuszit, és később úgy érzed, hogy hibát követtél el. Ez se neked, sem nekünk, se a nyuszinak nem jó. Ezért szeretnénk, hogy megbeszéljünk mindent, annak előnyével és hátrányával abból a szempontból, hogy milyen az élet egy nyuszival
  2. Te választod ki azt a nyuszit, akit örökbe szeretnél fogadni.
  3. Legyen készenlétben az otthonod-megfelelő méretű ketrec, széna etető, itató, wc, széna, alom anyag. Mi általában adunk egy kis tápot a nyuszihoz, hogy a hirtelen tápváltás ne okozzon gondot. 
  4. Amikor átadjuk a nyuszit, minden esetben aláíratjuk az Örökbefogadási Szerződést. Ezt előzetesen is átolvashatod, kérésre szívesen elküldjük, de honlapunkon: www.nyulmento.blogspot.hu  és Facebook közösségi oldalunkon (1. pontban említett) is megtekintheted és letöltheted. A szerződés aláírásával vállalod, hogy a nyuszit fajtájának megfelelően tartod, nem szaporítod, orvosi ellátását biztosítod, számára fajtájának megfelelően táplálod, sőt, ha bármilyen okból kifolyólag a jövőben nem tudsz megfelelően törődni vele, visszajuttatod számunkra.
    Kérjük az átadásnál hozzatok magatokkal hordozót. Nyuszit csak így adunk át.
  5. Az általunk örökbeadott nyuszik minden esetben szakszerű orvosi ellátásban részesülnek, oltottak, belső és külső parazita ellen kezeltek, és sok esetben ivartalanítottak. A nyúlmentés által gondozott nyuszi ingyen van, azonban az orvosi ellátásuk egy része az örökbefogadót terheli. Ez ivartalanított egyedek esetében az ivartalanítás és az oltás díját jelenti. Így szívesen vesszünk az ivartalanított nőstény nyuszi esetében 14 000 Ft, bak nyuszi esetében 10 000 Ft adományt. Az oltás díja 5000 Ft.  A halmozottan hátrányos helyzetű nyuszik esetében egyedi elbírálás alapján közösen, az új gazdit bevonva döntünk a szükséges adomány mértékéről.

  6. Ha az örökbefogadott nyuszival a jövőben bármilyen problémád lenne, szívesen válaszolunk  kérdésedre az 1. pontban megjelölt módon.
  7. Örökbefogadási eljárást kizárólag a 18. életévét betöltött személlyel indítunk.
Ha bármilyen kérdésed van, csak kérdezz! Azt szeretnénk, ha a nyuszizás neked is kellemes és boldog élmény lenne!

Hol vagyunk?
A nyuszik főként Budapesten (de vidéken is) ideiglenes befogadóknál vannak, fajtájának megfelelő tartási körülmények között.